
Čistě náhodou sem se naučil dělat domácí uzený který všem v rodině chutná

V příloze máte návod jak si upravit udírnu.
H.v.
Ahojky,peroxid píše:Díky za tip. Jenom přemýšlím, jestli moje dva momentálně dostupné zdroje horkého vzduchu (horkovzdušná pistole, topná kostka s ventilátorem) by byly schopny vytořit ve venkovní udírně žádoucí teplotu (70, 80 stupňů). V každém případě bychom mohli dehtuprosté uzeniny doporučit i do rubriky zdravíJsem rád, že se dá úplně vyloučit "rychlo" sůl.
Neboj, neměl jsem v úmyslu instalovat plasty do udírnykutil píše: PS- teď mě to docvakloTo topný těleso i ta vrtule ventilátoru je uvnitř a motorek venku, ta pistol a jiné ventilátorky se použít nedaj .....
Přemýšlím, že by to nastartování - vyhřátí udírny a osušení masa mohlo zvládnout dřevěné uhlí.kutil píše:Je po svátcích a ty naše chuťové buňky sou krásně namlsaný![]()
Čistě náhodou sem se naučil dělat domácí uzený který všem v rodině chutná, až se divím.
V příloze máte návod jak si upravit udírnu.
H.v.
peroxid píše:Přemýšlím, že by to nastartování - vyhřátí udírny a osušení masa mohlo zvládnout dřevěné uhlí.kutil píše:Je po svátcích a ty naše chuťové buňky sou krásně namlsaný![]()
Čistě náhodou sem se naučil dělat domácí uzený který všem v rodině chutná, až se divím.
V příloze máte návod jak si upravit udírnu.
H.v.
předpokládám, že ta zemní část má za úkol ochladit kouř a vychytat nějaký ten dehet. Uvádíš, že lhůta pro naložení se pohybuje od 4 do 6 týdnů, to je dost široké rozpětí. Je tam nějaké poznávací znamení, že je to akorát? Aby mi to nezačalo pochodovatNAVAR píše: s adi 2 metry zemního kouřovodu
Ááá pán je gurmánNAVAR píše:Čím více udírna drží teplo, tím lépe. To má Kutil vychytaný tím dotápěním.....
.......Lák nepoužívám standartní pouze solný ale takový že ve 20l vody vařím 1,6-2kg soli s 2 balení bobkového listu, 2 balení nového koření, 2 balení pepře, 1-2 balení jalovce, sem tam tam i vrznu baelní papriky či grilovacího koření. Zchladlý lák (do 10C) pak používám na maso. Podle teploty maso překládám a kontroluji, většinou při teplotě do 8-mi C trvá naložení dle velikosti flákoty 4-6týdnů. Jo abch nezapomněl, ještě před tím než maso naložím mám jej pár dní v chladu kolem 5C potřené česnekovou pastou se solí.
Baštím zásadně na plátky a nebo 10dkg slaniny se sedmi vejci bez chleba!
peroxid píše:předpokládám, že ta zemní část má za úkol ochladit kouř a vychytat nějaký ten dehet. Uvádíš, že lhůta pro naložení se pohybuje od 4 do 6 týdnů, to je dost široké rozpětí. Je tam nějaké poznávací znamení, že je to akorát? Aby mi to nezačalo pochodovatNAVAR píše: s adi 2 metry zemního kouřovodu![]()
V každém případě díky za detailní návody.
Pokud jdu do lesa rubat tak neznám lepší energii sbalenou na cestykutil píše:Ááá pán je gurmánNAVAR píše:Čím více udírna drží teplo, tím lépe. To má Kutil vychytaný tím dotápěním.....
.......Lák nepoužívám standartní pouze solný ale takový že ve 20l vody vařím 1,6-2kg soli s 2 balení bobkového listu, 2 balení nového koření, 2 balení pepře, 1-2 balení jalovce, sem tam tam i vrznu baelní papriky či grilovacího koření. Zchladlý lák (do 10C) pak používám na maso. Podle teploty maso překládám a kontroluji, většinou při teplotě do 8-mi C trvá naložení dle velikosti flákoty 4-6týdnů. Jo abch nezapomněl, ještě před tím než maso naložím mám jej pár dní v chladu kolem 5C potřené česnekovou pastou se solí.
Baštím zásadně na plátky a nebo 10dkg slaniny se sedmi vejci bez chleba!![]()
![]()
![]()
Řeším nyní ten TM tak na uzení nemám čas, ale ten nálev musím vyzkoušet![]()
Kdyby měl ještě někdo nějaké jiné recepty tak sem s nimi, je škoda umřít blbé a takový dobrý domácí uzenýto nemá chybu
![]()
![]()
![]()
Díky a ať se daří
H.v.
PS- někdo mi radil ty počesnekovaný šrůtky proložit na kolečka krájenou cibulíTaky sem to ještě nezkoušel.....
Pokud by to byly dřevákylajos píše:Takových řečí, kouř??? udírna ??? Co takhle akát??? Ne že tam budete spalovat starý pantofle???!!!
Zrovna třešeň moc dobrá není - je hořká.peroxid píše: Ještě možná jakého dřeva se vyvarovat. Ovocné jsou všechny přijatelné? A co když se trnky nebo třešně nedostává?
Dřevo zásadně vyschlé a bez kůry. Pokud se jedná o třešeň tak velký pozor, některé druhy obsahují hodně smolníků a to se pak na mase projeví.Ilem píše:Zrovna třešeň moc dobrá není - je hořká.peroxid píše: Ještě možná jakého dřeva se vyvarovat. Ovocné jsou všechny přijatelné? A co když se trnky nebo třešně nedostává?
Nevím jestli to je důležité, ale vždycky jsme udili dřevem bez kůry. Ta prý dělá tu hořkou chuť.Ilem píše:Zrovna třešeň moc dobrá není - je hořká.peroxid píše: Ještě možná jakého dřeva se vyvarovat. Ovocné jsou všechny přijatelné? A co když se trnky nebo třešně nedostává?