Klimatizovanej skleníklaik píše:tak jaká je ještě další možnost![]()
![]()
![]()

P.S. Teplýho sklepa bych nechtěl potkat

Klimatizovanej skleníklaik píše:tak jaká je ještě další možnost![]()
![]()
![]()
Stručky po slovensky lusky, tedy typnul bych na luskoviny. Letos to vidím střízlivě tak na 30kg fazolí a to jsem neosel vše a nesklidil vše. Resp. nestíhám sklízetjarda ovčák svitavy píše:Alkalický život .... Jasně že jo. Rádi a s úsměvem. Jenže tak čtyři měsíce v roce.Pak se zakuklit a počkat na další sklizeň z vlastní zahrádky.Nemusíme být naivní, že by zelenina v obchodě byla pěstovaná šetrně či ekologicky.
Pokud je pravda, jak je psáno, tak vzdát se všech potravin i podomácku konzervovaných a přitom nejíst chemicky ošetřované potraviny je velice kontraverzní a vzájemně se vylučující. Vím tedy, co nejíst. V tom mám jasno. Ale autor by mohl napsat, co jíst. Navíc ty strukoviny....... Struky má kráva, tak jsem znejistěl.
Vím dobře, kolik se musí vycejprat fungicidů a růstových stimulátorů do koktejlu, kterým se živí hydroponicky pěstovaná rajčata v itálii, a které si po dozrání v plynových komorách kupujeme v zimě.
Stejně tak vím, kolik herbicidů musí vycedit do půdy průměrný zelinář.
A že si někdo vypěstuje tolik syrové zeleniny... No, možná. Ale že ji uskladní syrovou do nové sklizně, to už je fakt pohádka. Takže bych prosil o vysvětlení. Zřejmě jsem nějaký opozdilec. A rád bych tomu přišel na kloub.
Jak to dělají ostatní.
Náhodou jsem poznal na Pagu (ostrov Chorvatska) jejich specialitu, tzv. pršutlaik píše:Navar mužeš sem (pokud to nebude Palovi vadit)
To, co Ti tak chutnalo, se jmenuje Bündnerfleisch a je to švýcarská specialita. Připravuje se z dobře očištěného masa z hovězí kýty. Maso se nechává několik týdnů odležet ve směsi soli, salpetru a koření při teplotě blízké bodu mrazu, a pak se několik týdnů suší na zdravém alpském vysokohorském vzduchu. Během sušení se několikrát lisuje, aby se z něj dostala zbytková vlhkost - proto ten hranatý tvar. Maso se pak neudí, protože ztráta vody během sušení - hotový produkt má zhruba polovinu původní váhy - už nevyžaduje žádná další opatření ani konzervační prostředky.NAVAR píše: Co jsem měl možnost ochutnat tak to byly špalíčky sušeného masa, z kterých se odkrajoval plátek tak 0,5mm a ten se vyloženě rozplýval na jazyku.
Jde o škroby.morse59 píše:Ahoj. Zdravím všechny. Naše babička radila lidem na pálení žáhy si dát na lžičku ovesných vloček a dobře je rozkousat. Sám jsem to nikdy nezkusil,protože na to netrpím,ale brácha mi říkal ,že jemu to pomáhá a pár lidí taky s tím má dobré zkušenosti. Ale asi bude lepší se vyhnout tomu,co to způsobuje.Ahoj a ať nepálí.