Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Elektret - Baterie využívající pole země

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: výroba klejtu

Příspěvek od adam.benda »

wh173 píše:Oxid olovnatý, PbO, se vyskytuje ve dvou barevných formách – červená tetragonální (starší název olovnatý klejt) a forma žlutá. Oxid olovnatý lze nejsnáze připravit přímou oxidací roztaveného olova vzdušným kyslíkem.
;)
Super ;) Ještě drobná otázka.. jak to konkrétně provést? Když roztavím olovo v přítomnosti vzduchu, mám jen roztavené olovo.. klejt z toho nezískám... Takže nějak nechat probublávat kyslík roztaveným olovem...? Určitě bude existovat nějaké mnohem jednodušší řešení... je to tak? :)

wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: výroba klejtu

Příspěvek od wh173 »

adam.benda píše:
wh173 píše:Oxid olovnatý, PbO, se vyskytuje ve dvou barevných formách – červená tetragonální (starší název olovnatý klejt) a forma žlutá. Oxid olovnatý lze nejsnáze připravit přímou oxidací roztaveného olova vzdušným kyslíkem.
;)
Super ;) Ještě drobná otázka.. jak to konkrétně provést? Když roztavím olovo v přítomnosti vzduchu, mám jen roztavené olovo.. klejt z toho nezískám... Takže nějak nechat probublávat kyslík roztaveným olovem...? Určitě bude existovat nějaké mnohem jednodušší řešení... je to tak? :)
no nikdy sem to nedal, ale zkusil bych to horkovzdusnou pistoli (500-600°C) ... ale abych pravdu rek, tak ani nevim jak to ma vypadat...

... jo a pozor, na to... vypary a prach z toho budou asi dost jedovaty !!

Who told you, you could do this like that?
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

klejt

Příspěvek od la »

Zdravím.Posílám dvě foto.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

klejt

Příspěvek od la »

Druhá .Tolik o tom říká Hokrův technický slovník naučný,asi to bude lepší koupit.la.

Návštěvník

Domácí výroba PbO

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím vás všechny.
Kysličník olovnatý se nechá vyrobit takto.
V dokonale čisté železné misce ( i rez se musí odstranit ) se zahřívá cca 100g olova za přístupu až nadbytku vzduchu(foukání) t.j. olovo se při 327 stupních roztaví a železnou lžičkou nebo železným drátem se stále míchá tak, že na povrchu vznikající PbO se stahuje ke stěnám misky,aby vzduch měl co nejlepší přístup k tavenině. Po nějaké době (teplota nesmí přesáhnout 880 stupńů,jinak by se masikot přepálil) se získá stejnoměrně žlutý prášek,který již neobsahuje neroztavené šedé částečky olova.Pak se nechá vychladnout a je hotovo. Možná by šel při výrobě baterie použít kysličník olovnato - olovičitý Pb3O4 což je normální suřík neboli míníum.
Protože mám dobrý přístup k různým voskům,pryskyřicím a pod. tak dám vědět co se dá použít.

Návštěvník

Výroba Pbo

Příspěvek od Návštěvník »

Omlouvám se, ale nejsem anonym, něco jsem zřejmě zblbnul jsem Morse59, ale ten návod sedí.

Zpc.Elservis
Stálý člen

Předmět: Výroba Pbo

Příspěvek od Zpc.Elservis »

Zdravím vás všechny.
Kysličník olovnatý se nechá vyrobit takto.
V dokonale čisté železné misce ( i rez se musí odstranit ) se zahřívá cca 100g olova za přístupu až nadbytku vzduchu(foukání) t.j. olovo se při 327 stupních roztaví a železnou lžičkou nebo železným drátem se stále míchá tak, že na povrchu vznikající PbO se stahuje ke stěnám misky,aby vzduch měl co nejlepší přístup k tavenině. Po nějaké době (teplota nesmí přesáhnout 880 stupńů,jinak by se masikot přepálil) se získá stejnoměrně žlutý prášek,který již neobsahuje neroztavené šedé částečky olova.Pak se nechá vychladnout a je hotovo. Možná by šel při výrobě baterie použít kysličník olovnato - olovičitý Pb3O4 což je normální suřík neboli míníum.
Protože mám dobrý přístup k různým voskům,pryskyřicím a pod. tak dám vědět co se dá použít.
Tenhle postup je v pořádku, akorát asi u toho větrat, aby nebyla nějaká otrava - zkrátka to chce pro jistotu digestoř. A ještě k příspěvku od wh173 - červená forma není PbO ale minium. Vyrábělo se pražením PbO (klejtu) v proudu vzduchu při teplotě 450 - 480 stupňů podle reakce : 6PbO+O2= 2Pb3O4 . A to je minium, ohnivě červený prášek, neboli suřík. Ten většina z nás asi pamatuje, myslím že dnes se už nesmí používat. PbO byl důležitou surovinou, dnes se snad ještě používá při výrobě určitých druhů skla...

Zpc.Elservis
Stálý člen

Výroba Pbo

A teď mě ještě napadlo, abychom tu chemii dokončili - z minia působením HNO3 vzniká PbO2 neboli Bleidioxid, čili kysličník olovičitý - taky zábavná věc. Je to silné okysličovadlo, třeba se sírou či fosforem dělá zajímavé efekty. A dál už radši nic, aby si někdo nenechal utrhnout packy. :!:

adam.benda
Zasloužilý člen

Výroba PbO

Velice všem děkuji za informace ohledně výroby PbO :good: ,
dám se pomalu do práce, pokusím se v následující době pokusně vyrobit nějaké množství klejtu...
A vzhledem k tomu, že tu mám trochu tý karnauby bych tak mohl zkusit článek vyrobit docela tak, jak je doporučováno v přepracovaném patentu..

Říkal jsem si, jak v budoucnu naložit s americkým radarem, až to tu bude stát..... ..hodit minium do HNO3 a trošku fosforu nebo síry jsi říkal..? :D :D

Zpc.Elservis
Stálý člen

Výroba PbO

Říkal jsem si, jak v budoucnu naložit s americkým radarem, až to tu bude stát..... ..hodit minium do HNO3 a trošku fosforu nebo síry jsi říkal..?
Že jsem radši nemlčel hubou :evil: nenapadlo mě, že zrovna ty bys to chtěl takhle smysluplně použít. :lol:

adam.benda
Zasloužilý člen

Elektrolýzou

Zpc.Elservis píše:Že jsem radši nemlčel hubou :evil: nenapadlo mě, že zrovna ty bys to chtěl takhle smysluplně použít. :lol:
Ne, ale jasně že ne...... ..na to se musí jinak.. :D :D
Tak já myslím, že je celkem jasné, že jde o šprým... :lol:

Dal by se PbO vyrobit nějakým způsobem elektrolýzou..? Dostal jsem tady na fóru od kohosi do SZ tip, že by to mělo jít..

Zpc.Elservis
Stálý člen

Elektrolýzou

Jasně že sranda :lol: A elektrolýzou - to tedy nemám ponětí... Znám jen to pálení olova. Jsem holt jen chemik amatér... něco jako strýc František ze Saturnina.

adam.benda
Zasloužilý člen

Příbram ox. olověný prach nemá...

wh173 píše:http://www.travelatlas.cz/forza/brdy/kovohute.html .. oxidovaný olověný prach by nebyl OK? .... myslim ze toho bude za kilo minimalne kilo ;)
Tip se to zdál nadějný, nicméně jsem byl včera vyrozuměn zmocněnkyní závodu, že bohužel oxidovaný olověný prach k dispozici nemají.. škoda.

Vrhnul jsem se to tý elektrolýzy... uvidíme, jak to půjde....

adam.benda
Zasloužilý člen

Elektrolýzou

Takže pokud se nemýlím (a příliš jistý si tím teda nejsem..), daří se mi vyrábět PbO elektrolýzou.

Elektrolyt tvoří voda, oxidační elektroda: Pb, redukční elektroda: Fe. Dost to žere energie, Pb se přirozeně moc nechce rozpouštět, takže to jde opravdu VELMI pomalu.. Chemická reakce, která dle mého vzniká, je v přiloženém souboru.. Vidím to takto, ale v chemii mám zkušeností dost málo, je dost pravděpodobný, že se v něčem pletu.... křičte kdyžtak. :D
(zapsáno i jako ionty..)

Produktem procesu je takový... řekněme.. růžovo-šedý prach, což mi trošku nesedí k tomu, že PbO bývá žlutý. Nejedná se náhodou o suřík? I když ta chem. reakce v příloze ale docela dobře sedí.... :ethink:

Pokud to skutečně PbO je, je sice tenhle proces docela dost energeticky nákladnej, ale zato je poměrně snadný a jednoduchý....

dryjak
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrolýzou

Příspěvek od dryjak »

ahoj Adame,
tak to Ti gratuluju... v chytre knizce psali, ze PbO pripraveny z roztoku vznika ve 2 formach (zlute a cervene). Ta cervena ma byt stabilnejsi.... a kdyz ve vode povaris zlutou tak se prevede na cervenou.... takze si pripravil asi neco mezi a je to ruzove :o)
jinak reakci muzes urychlit proudovou hustotou... a teplotou roztoku...
elektrochemii zdar!

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“