Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Světová Komunikace

Společenské dění u nás i ve světě.
Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Re: internet

Příspěvek od Pego »

Ilem píše:
Palo píše:
Ilem píše:To je nesmysl. Tak trochu mě to žíví. Do každé země vede několik páteřních linek z různých stran. Dokonce se může stát, že v jedné relaci jdou některé pakety přes Ameriku a některé přes Austrálii. Nejde to vypnout na jednom místě.
Jakoby to podle Tebe měli vypnout "naslepo" a nebo neuměli vypnout to, co vypnout chtějí ;)
Samozřejmě se dá vypnout, to co chtějí. Jen tvrdím, že neexistuje jedna blíže neurčená místnost, kde by se dal vypnout celý internet, jak psal Pego.
Takze, kdyz v sixtu zhasnou svetla, zadna .sk stranka se neotevre (skus si treba traceroute z cz, nebo Incognito a z US), ponevadz tzv. prestupy do podsiti .sk (tcom zdaleka neni jedinym lok. providerem) se deje VYHRADNE pres six a masinku. Neni to mriz uz davno, tady je stred HVEZDY a vsechno co chce *.sk musi dle zakona pres stred sixt... Takze vypout vsechny .sk stranky, umistene na serverech fyzicky v SR, de.

Druha je otazka, pristupu zakazniku v SR do netu vseobecne, dejme tomu mezinarodniho. Pri vypnuti sixtu, zustane danej zak. v ramci providera v spojeni (v subnetu). Jestli ma provider vlastni linku, napr. na Prahu (ta de take pres jednu "krabicku", ktera spristupnuje info sis atd.), tak se muze dostat ven.

Pokud se zablokuje pristup "krabicek v sprave statu", jedine, co zustane je satelitni internet, ev. wifi pres hranice. Vsichni, vcetne mobilnich operatoru zhasnou... zvysek pokusu se da odrusit rusickami.

Toz asi tak... pak spatky k BBS-kam pres telefon (ale ten vedi take vypnout).

Zustava moznost point-to-point wifi, max. primou carou v MX bylo spojeni na vzdalenost kolem 60mil...

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Pego píše: ...Takze vypout vsechny .sk stranky, umistene na serverech fyzicky v SR, de.

Druha je otazka, pristupu zakazniku v SR do netu vseobecne, dejme tomu mezinarodniho. Pri vypnuti sixtu, zustane danej zak. v ramci providera v spojeni (v subnetu). Jestli ma provider vlastni linku, napr. na Prahu (ta de take pres jednu "krabicku", ktera spristupnuje info sis atd.), tak se muze dostat ven...

.
OK, takhle s tím souhlasím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

takže jak?

Příspěvek od jeff »

Když se vrátíme v čase zpátky řekněme třeba o třicet let, dostaneme se do doby, kdy nebyl žádný interfernet, žádné mobily, počítače jen velké, sálové a osobní počítače teprve začínaly. Navíc vládla tuhá totalita, i když tehdy už zvolna tačínaly ledy tát. Přes to všechno existovala celosvětová síť, která měla tradici už od samých začátků elektroniky a radiotechniky, měla přidělené své vysílací frekvence a i když o ni dnes už není takový zájem, funguje dodnes. Jsou to radioamatéři vysílači, jak se jim tehdy říkávalo a možná se říká i dnes. Radiostanice na krátkých vlnách mají poměrně malý výkon, tudíž se můžou napájet i z malých zdrojů nezávislých na síti a dosah takových zařízení je díky prostorové vlně prakticky po celém světě podle atmosférických podmínek. Oprávnění k používání těchto zařízení se předpokládám uděluje zájemcům i dnes a možná to bude jednodušší, než za socíku a vhodné zařízení pro komunikaci - transceiver se dnes nemusí stavět jako dřív, ale dá se koupit hotové. Okolo antén je pak trochu věda, ale je to již letitou praxí vyzkouišené a prověřené. Předpokládám, že každý bude nějakého radioamatéra znát, aby poradil. Je třeba při provozu dodržovat určité zásady, takzvaný Q kodex, ale v momentě nějakého většího blackoutu jdou takové věci stranou. Největší výhoda je v tom, že takto vytvořená síť je opravdu nezávislá a i přes méně pohodlnou komunikaci se dají nejdůležitější informace předávat. I tato oblast již zaznamenala velká vylepšení a ani dnes už nemám přehled, co všechno je možné, ale předpokládám, že skoro všechno ;)

Jeff

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Ilem píše:[V tom jediném máš pravdu.
Ileme Ileme, jen kdyby sis občas přečetl napsané pořádně, to by se mnohým ulevilo, i Tobě. V podstatě mi říkáš totéž, co jsem Ti řekl já s tím, že nemám pravdu, nebo jdeš vedle. :D Čas na to nemám a není to důležité.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Slavek Krepelka píše:
Ileme Ileme, jen kdyby sis občas přečetl napsané pořádně, to by se mnohým ulevilo, i Tobě. V podstatě mi říkáš totéž, co jsem Ti řekl já s tím, že nemám pravdu, nebo jdeš vedle. :D Čas na to nemám a není to důležité.

Ahoj, Slávek.
Možná jsem špatně pochopil. Čtu rychle, času je málo. Navíc, přiznávám, že tvůj sebevědomý styl psaní mě trochu nadzvedává. Tak jak zahlídnu něco, s čím nesouhlasím, hned reaguju, aniž bych dočetl do konce. Už jsem si mnohokrát dal závazek, že na tebe nebudu reagovat, vydrží mi to pár dní, pak zase tím svým přesvědčivým způsobem napíšeš nějakou koninu a já to nevydržím. Tak se omlouvám. Tentokrát udělám závazek veřejný, snad mě to udrží na uzdě.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Ilem píše:
Slavek Krepelka píše:

Ahoj, Slávek.
Možná jsem špatně pochopil. Čtu rychle, času je málo. Navíc, přiznávám, že tvůj sebevědomý styl psaní mě trochu nadzvedává. Tak jak zahlídnu něco, s čím nesouhlasím, hned reaguju, aniž bych dočetl do konce. Už jsem si mnohokrát dal závazek, že na tebe nebudu reagovat, vydrží mi to pár dní, pak zase tím svým přesvědčivým způsobem napíšeš nějakou koninu a já to nevydržím. Tak se omlouvám. Tentokrát udělám závazek veřejný, snad mě to udrží na uzdě.
Máš bod za upřimnost, ale s tím nadzvedáváním jsem právě odeslal hever, moc se omlouvám, musím do pr..áce. :bhead:

Ahoj, Slávek.

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Ilem píše:To je nesmysl. Tak trochu mě to žíví. Do každé země vede několik páteřních linek z různých stran. Dokonce se může stát, že v jedné relaci jdou některé pakety přes Ameriku a některé přes Austrálii. Nejde to vypnout na jednom místě.
Tak mě napadlo... Co by se stalo, kdyby selhaly všechny DNS servery? To by pak nebylo žádný WWW, ale jen IP adresy... A pak hledej nějaký stránky ;) Bez znalosti IP adres serverů si ani neškrtneš, co ty na to?

Von se internet ani nemusí vypínat, stačí pár těch DNSkových adres zakázat... Nebo né?

Jaká že je vlastně IP naše fóra? 81.2.194.165? Ale stejně se mi nedaří nic na tý adrese zobrazit...
Nevíte někdo, jak se dostat na naše fórum za použití IP místo "pomoci" DNS? ;) Kdyby nám náhodou to přesměrování zakázali ;)

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Palo píše:
Tak mě napadlo... Co by se stalo, kdyby selhaly všechny DNS servery? To by pak nebylo žádný WWW, ale jen IP adresy... A pak hledej nějaký stránky ;) Bez znalosti IP adres serverů si ani neškrtneš, co ty na to?

Von se internet ani nemusí vypínat, stačí pár těch DNSkových adres zakázat... Nebo né?

Jaká že je vlastně IP naše fóra? 81.2.194.165? Ale stejně se mi nedaří nic na tý adrese zobrazit...
Nevíte někdo, jak se dostat na naše fórum za použití IP místo "pomoci" DNS? ;) Kdyby nám náhodou to přesměrování zakázali ;)
DNS server není samostatný počítač někde na síti. Je to spuštěná služba , může běžet na kterémkoli počítači nebo chytřejším rotueru v síti. Neumím si představit, že by najednou selhaly všechny DNS servery. V tu chvíli by zmizela i spousta IP adres. Síť by se rozpadla. Na fórum se přes IP adresu nedostaneš zřejmě proto, že se nejedná o unikátní IP adresu. Pravděpodobně je přes NAT sdílena více počítači.

"Dum spiro spero"
Ciceron
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:DNS server není samostatný počítač někde na síti. Je to spuštěná služba , může běžet na kterémkoli počítači nebo chytřejším rotueru v síti. Neumím si představit, že by najednou selhaly všechny DNS servery. V tu chvíli by zmizela i spousta IP adres. Síť by se rozpadla.
Ale DNS servery jsou "krmeny" z Root Serverů. ;) Non

A těch zase tolik není. :|

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

aNONym píše:Ale DNS servery jsou "krmeny" z Root Serverů. ;) Non

A těch zase tolik není. :|
To jsem myslel... Zas tolik tomu nerozumím, ale něco takovýhleho mě napadlo ;)

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Světová Komunikace

Vše kolem komunikačních spojů 9.3.2012 SDK

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“