Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Pramenitá voda

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: ve 4 ráno

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Ilem píše: Rosa se tvoří, když teplota dosáhne rosného bodu. To je okamžik, kdy relativní vlhkost vzduchu je 100 procent. Když je velká absolutní vlhkost, začíná se rosa tvořit už večer. A tvoří se až do svítání. Jak klesá teplota, musí se ze vzduchu dostat všechna voda, která je nad 100 procent relativní vlhkosti. Absolutní vlhkost při určité teplotě nemůže být nikdy vyšší, než 100 procent relativní vhkosti pro tuto teplotu. Snad jsem to popsal alespoň trochu pochopitelně. Svítání znamená konec tvoření rosy, protože pak teplota začíná stoupat a tím se snižuje relativní vlhkost vzduchu, ačkoli absolutní zůstává konstantní.
Nazdar Ileme,

Takhle to pracuje v učebnicích fyziky a v laboratoři. Vřele doporučuji si přečíst jistého Viktora Grebennikova, který se k tomu dost jednoznačně vyjádřil, spolu s vlivem čerstvé rosy na sekání trávy kosou, a co se dá vše při té příležitosti s použitím trávy a kosy vypokusničit. Rozhodně to v učebnicích člověk nenajde. To je věc č. 1.

Věc č. 2 je si posedět a popozorovat, jak se rosa tvoří. Ona totiž ta atmosferická vlhkost kondenzuje na hranách (hlavně trávy) a na částicích prachu (ve vzduchu) a na hladinách vodních kaluží, louží, řek atd. a v přírodě nikdy 100% nedosáhne. To je jenom takový výmysl, aby někdo vypadal exaktní a chytrý a mohl na to hodit nějaká počitatelná numera a neexistující stejnorodost. Samozřejmě to lze za velmi kontrolovaných podmínek v laboratoři umotat, ale to vůbec neznamená, že se to tak chová v přírodě za podmínek nekontrolovaných a nekontrolovatelných. Navíc, jakmile je kondenzace jednou nějakou tou hrankou, či zrníčkem prachu zaseta, afinita "suché" páry dostatečné koncentrace ke kapalné vodě způsobuje dost rychý nárůst té které kapénky vody, což se také učí v meteorologických naukách, a to v případě tvoření deště, třeba umělým setím deště. Kdyby sis někdy přivstal, byvše v přírodě, a nějakou takovou travičku ve vhodnou dobu a za vhodných podmínek pozoroval, mohl by sis všimnout, že rosa vzniká na hranách ostřice a její kapičky rostou. Doporučuji přibrat vlhkoměr a teploměr pro ryze vědecké pozorování a měření.

Věc č. 3 je čarodějnictví, kdy spousta lidí je schopna mentálně rozpouštět a kondenzovat mraky (pohledem), celkem bez ohledu na procenta vlhkosti vzduchu a teploty, a to ani nemluvím o vynálezu W. Reicha, a to mrakoniči, tedy cloudbusteru, který tu vlhkost dokáže srážet ve velkém a natolik účinně, že se tím dají vytvářet tlakové níže a srážky a za vhodných podmínek i pěkné bouřky. O Jcell se už zmínil, a plným právem, Karel. Za zmínku stojí i kaktusy.

Věc č. 4 je lokální elektrická kapacita a vodivost vzduchu, která má schopnost odebírat, či snad lépe řečeno odvádět, či snad ještě lépe řečeno balancovat molekulární elektrické náboje vodní páry a narůstajících kapének vody, jež má také vliv na srážlivost, tedy rychlost kondenzace vody. Zajisté jsi si z fyziky vědom, že kondenzace uvolňuje latentní teplo, že? A že ho ve vodě je, že? Jak nám to tedy někdo vysvětlí, že ta rosa zebe do nohou? :lol: Například vzduch v mracích na horách v zimě je o poznání teplejší než okolní čirý vzduch mimo mraky, a to díky kondenzaci a uvolňování tohoto tepla v rámci mraku. (To je taky důvod, proč se mraky vznášejí jak balón na propan a nespadnou na zem). Kdyby jsi s tím měl potíže, tak si zkus zodpovědět 3 blbé otázky:

1) "Jak to, že se po bouřce ochladí vzduch, navzdory tomu, že se z kondenzované vody lijáku uvolnilo (teoreticky) zatraceně hodně tepla?"

2) "Jak to, že se z těžkého kumulusu spustí liják teprve a hned po prvním blesku?"

3) "Z jakého tření kapiček dochází k úkazu "blýskání se na časy?"

Že prý se voda tře a dělá statickou elektriku a hromy a blesky :laugh: :laugh: :laugh: to bychom ji mohli sbírat z řek, že? Stačilo by je odizolovat od podloží, že? Jaký přehrady a turbíny? Šáhnout si na plastikový trubky s proudící vodou v industriálních zařízeních i v privátních domečcích by musela být pěkně šokující záležitost. O Franklinově kapavém vodním pokusu nechci slyšet, tam ta elektrika přichází z potrhaných valenčních vazeb, stejně jako ze štěpených řetězců carbohydrátů benzínu a dieslu v motoru, ne ze tření. Ale to už je jiná kapitola související s trky a ufkama. :lol:

To, že fyzika si těchto věcí nevšímá, ba má z nich panickou hrůzu a oči odvrací, není vinou přírody, ale vinou fyziků, jejichž laboratorní důkazy representují sterilní senilitu drmolení starých nesmyslů, myšlení omezené definicemi opakovatelných aktivit v omezených podmínkách, vše ověnčené štědrou gloriolou pokrytectví povětšině neschopných šprtů, samozvaných vědců, kteří nemají s originálními "Vedami" nic společného, až na to, že jim šlohli jméno pro nezaslouženou prestýž. (Až na světlé vyjímky, které vždy neblaze končí svou oficiální kariéru na úbytě)

Moc si to neber Ileme, mně to učili taky. S laskavým pozdravem, Slávek

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Slavek Krepelka píše:
Moc si to neber Ileme, mně to učili taky. S laskavým pozdravem, Slávek
Já si to neberu. Mě dokonce na rozdíl od dtebe učili i o kondenzačních jádrech, o ionizaci a o všem, co jsi ve svém dlouhém přispěvku naznačil. Jako starý tremp jsem se napozoroval rosy víc, než si umíš představit. Kdybych tady měl napsat všechno, vydalo by to na knihu. Nic to však nemění na tom, že východ slunce nemá žádný přímý vztah ke vzniku rosy. Ani kdyby o tom psali všichni Grebeníkové na světě. A to bylo podstatou mého příspěvku.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Ilem píše: Nic to však nemění na tom, že východ slunce nemá žádný přímý vztah ke vzniku rosy. Ani kdyby o tom psali všichni Grebeníkové na světě. A to bylo podstatou mého příspěvku.
No, Ileme, kdybys to řekl takhle, tak jsem si taky ušetřil nějaké to psaní. Tady máte takový typický schemátko elektrických nábojů na dvou tělesech. No, a jedno se točí, to modré, jednou za 24 hodin, kolem své osy. Díky tomu bych si s tím východem slunce a rosou nebyl až tak jistý jako Ty.

Ahoj, Slávek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Novák
Zasloužilý člen
Dostal: 2 poděkování

Slávku

Příspěvek od Novák »

Já s tou tvojí malůvkou nesouhlasím.Kde máš ostatní planety,kde máš měsíc,kde máš vliv nízké oblačnosti,kde máš vliv geologického podloží,kde máš vliv zemského jádra atd. takhle se dá pokračovat hodně dlouho.
-
Malovat elektrickou sluneční soustavu jako děti v mateřské školce nelze.
-
Z celého srdce se ti omlouvám za ten výpad a přeji dlouhé a pevné zdraví. ;)

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Slunce a rosa

Příspěvek od 1220 »

nemají žádný vztah, :bhead:
už jsem se dlouho a upřímně podobnýmu hlodu nezasmál
:good: Ilemíre
Jo jo, je to stejný jako když mi např. snílek napíše
Představ si absolutně čistou tmu :shock:
A pak jakoby pošeptá : Na býčí skále je dobře...........
Tma je matka...........
:roll:
K.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Slávku

Novák píše: Malovat elektrickou sluneční soustavu jako děti v mateřské školce nelze.
Nazdar Lubo,
no, lze. Jak vidíš, právě jsem to udělal. :D Účelem nebylo psát novou kosmogeometeorobiologii. Těch je. Účelem bylo hlodnout do faktu, že každé svítání a soumrak sebou přináší lokální změnu elektrických polarit. Tahle "vlna" obíhá zeměkouli den co den a ovlivňuje polaritu všeho, i té vzdušné vlhkosti, pročež zamítnutí tohoto vlivu na tvoření rosy považuji za poněkud krátkozraké. Někdo by tomu mohl říkat i indukce. Samozřejmě, že ten zbytek vesmíru má svůj vliv také, ale to snad zde je každému jasné a proto je každý den (a noc) neopakovatelný(á). To ani nemluvím o vlivu přechodu ze světla do tmy a obráceně a jejich vlivu na kvalitu zase té vody, chemické změny sloučenín ve vodě obsažených a to i díky změnám tepelných podmínek. Je to veliká složitost se spoustou proměnných, jejichž většinu jenom někteří z nás tuší. Proto mám značné problémy s tvrzeními, že něco takto je, nebo není, pro ten a ten specifický důvod, hlavně pak odvozený ze sterilních laboratorních podmínek. Ze studie chování se tygra v kleci se absolutně nedá odvozovat chování tygra v džungli.
Novák píše: Z celého srdce se ti omlouvám za ten výpad a přeji dlouhé a pevné zdraví. ;)
Za prostinkostí malůvky stojím do té míry, do jaké jsem jí svěřil účel předat vzkaz. Tvůj výpad považuji za definitivně opodstatněný vzhledem k mnoha dalším jevům a jejich nuancím, nicméně to už nemluvíme o rose, či hlavně o rose, a tedy vodě, pořípadě zpětně i vodě praměnité. Ta rosa totiž má dost věcí s vodou pramenitou společných, hlavně pak svým někdy podivným chováním, jak to tady Petr hezky dává v plen.

Ahoj, Slávek.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Slavek Krepelka píše:
Ilem píše: Nic to však nemění na tom, že východ slunce nemá žádný přímý vztah ke vzniku rosy. Ani kdyby o tom psali všichni Grebeníkové na světě. A to bylo podstatou mého příspěvku.
No, Ileme, kdybys to řekl takhle, tak jsem si taky ušetřil nějaké to psaní. Tady máte takový typický schemátko elektrických nábojů na dvou tělesech. No, a jedno se točí, to modré, jednou za 24 hodin, kolem své osy. Díky tomu bych si s tím východem slunce a rosou nebyl až tak jistý jako Ty.

Ahoj, Slávek.
Ok, beru své tvrzení zpět. Jistý neměřitelný vliv tu je. Mohly by se do toho zahrnout i slapové jevy... Když bychom takto zkoumali dál, zjistíme, že i moje uprdnutí tady u kompu v Hradci Králové má určitývliv na vznik rosy v Orangeville. A ten vliv jsem schopen dokázat (ale ne spočítat).
Všechno souvisí se vším.
Pokud ale v laboratoři třeba v poledne zajistím stejný průběh teploty při stejné vlhkosti vzduchu a stejném množství kondenzačních jader, jako je ve 4 ráno venku, utvoří se rosa nerozeznatelná od té "způsobené" sluncem. A za tím si stojím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Ilem píše:..Pokud ale v laboratoři třeba v poledne zajistím stejný průběh teploty při stejné vlhkosti vzduchu a stejném množství kondenzačních jader, jako je ve 4 ráno venku, utvoří se rosa nerozeznatelná od té "způsobené" sluncem. A za tím si stojím.
Koukám, jak se to tu zatím pěkně rozjelo :shock:

S Ilemem souhlasím pod podmínkou, že uzná, že co píše, platí o večerní rose - to je ta, která vzniká prostou kondenzací vzdušné vlhkosti a vzniká na jakýchkoli chladných předmětech. Osobně nevěřím tomu, že se během noci změní na ranní rosu, ale pro jistotu ještě prověřím.

Ranní rosa je ovšem jiného původu, vzhledu i chování. Jak jsem zjistil, tedy za značných osobních obětí, pozorováním tohoto jevu "in situ", tak vzniká skutečně a neoddiskutovatelně již kolem čtvrté hodiny ranní SEČ. Její vzhled ja naprosto odlišný od například "zadýchnutých brýlí". Vzniká jako naprosto pravidelné kuličky, a to výhradně na hrotech trávy, kde se drží až do svítání.

Tímto fenoménem se ještě budeme zabývat, a podrobněji, v dalších citacích i komentářích, protože ranní rosa patří svým vznikem a charakterem k vodě pramenité, tedy podzemním cyklem prošlé. Nebude to zřejmě zcela jednoduché, ale předpokládám, že to půjde nějak prokázat.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Na výlet deštník, nebo krém na opalování ?

Příspěvek od Iv »

Ráno, když se vysoukáte z pelechů a máte naplánovaný nějaký výšlap, skočte na zahradu. Pokud je ráno rosa, mějte jistotu, že bude celý den většinou pěkné počasí !!!!!! Pokud je sucho jak na mlatě, raděj nic neplánujte a nebo skafandr sebou! ;) ......Poota napsal: protože ranní rosa patří svým vznikem a charakterem k vodě pramenité, tedy podzemním cyklem prošlé.... ??????

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Na výlet deštník, nebo krém na opalování ?

Příspěvek od poota »

Iv píše:...Poota napsal: protože ranní rosa patří svým vznikem a charakterem k vodě pramenité, tedy podzemním cyklem prošlé.... ??????
Jsem si vědom toho, že to na první pohled vypadá jako nesmysl, ale není tomu tak úplně zcela a beze zbytku.
Večerní rosa vzniká srážením či kondenzací, takže obdobně jako atmosférická či dešťová voda.
Dle Schaubergera vzniká ranní rosa rekombinací dvou základních substancí, tedy stejně, jako se skládá - rekombinuje voda pramenitá v podzemí ze substancí, na které se rozkládá prosáklá dešťová voda.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Na výlet deštník, nebo krém na opalování ?

Příspěvek od Iv »

Nemyslel jsem to jako nesmysl, spíše jsem Tě chtěl popostrčit a vše je možné, určitě svou roli zde bude i hrát spodní voda, teplota zemní povrchové vrstvy,množství iontů a polarita náboje vzduchu, vlhkost vrchní zeminy a její náboj a hlavně ráno změny polarizace... :good: Je to takový přirozený očistec vzduchu, kdyby toto nebylo, tak máme vzduch nasycen jen kladnými ionty a svět by se brzy pozabíjel....... Rovněž Lunární cykly mají velmi razantní vliv ........;) No a nakonec, děvčata když dříve běhala bosa ranní rosou, nikdy neměla křečové žíly, ani po porodě a i v pozdějším věku.

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

poota píše:Koukám, jak se to tu zatím pěkně rozjelo :shock:

S Ilemem souhlasím pod podmínkou, že uzná, že co píše, platí o večerní rose - to je ta, která vzniká prostou kondenzací vzdušné vlhkosti a vzniká na jakýchkoli chladných předmětech. Osobně nevěřím tomu, že se během noci změní na ranní rosu, ale pro jistotu ještě prověřím.

Ranní rosa je ovšem jiného původu, vzhledu i chování. Jak jsem zjistil, tedy za značných osobních obětí, pozorováním tohoto jevu "in situ", tak vzniká skutečně a neoddiskutovatelně již kolem čtvrté hodiny ranní SEČ. Její vzhled ja naprosto odlišný od například "zadýchnutých brýlí". Vzniká jako naprosto pravidelné kuličky, a to výhradně na hrotech trávy, kde se drží až do svítání.

Tímto fenoménem se ještě budeme zabývat, a podrobněji, v dalších citacích i komentářích, protože ranní rosa patří svým vznikem a charakterem k vodě pramenité, tedy podzemním cyklem prošlé. Nebude to zřejmě zcela jednoduché, ale předpokládám, že to půjde nějak prokázat.

Zdravím - poota
Musím uznat, že jsi mě nahlodal. V mladších letech jsem strávil mnoho nocí pod širákem (teď už tak často ne), ale nikdy jsem nezpozoroval rozdíl mezi ranní a večerní rosou. Je pravda, že můj hlavní zájem nebyl studium rosy. Ale že by se rosa tvořila někdy výhradně na hrotech trav, toho bych si pravděpodobně všimnul. Z mého pozorování - když je hezké počasí, tvoří se rosa až před svítáním, když je největší kosa. A tvoří se na hrotech trav, na celtě, dokonce i na pavučinách... Orosená pavučina, když se do ní opřou paprsky vycházejícího slunce, je jeden z nejkrásnějších pohledů, které příroda dokáže vykouzlit. Podle mého pozorování je vznik rosy spojen nejvíce s teplotou a počasím. Čím je vlhčeji, tím dříve v noci se rosa začíná tvořit. Tam kde je hodně čistý vzduch se dá vznik rosy urychlit. Například vařičem na suchý líh. Ten smrad z lihu jsou výborná kondenzační jádra.
Až zase budu spát venku, dám si pozor, jestli zjistím nějaký rozdíl mezi večerní a ranní rosou. To slibuji.

"Dum spiro spero"
Ciceron
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1220 »

Ilem píše: Čím je vlhčeji, tím dříve v noci se rosa začíná tvořit. Tam kde je hodně čistý vzduch se dá vznik rosy urychlit. Například vařičem na suchý líh. Ten smrad z lihu jsou výborná kondenzační jádra.
Až zase budu spát venku, dám si pozor, jestli zjistím nějaký rozdíl mezi večerní a ranní rosou. To slibuji.

Taky jsem si vzpomněl, že sadaři když nechtějí, aby jim nezmrzli květy,tak rozdělají v sadu několik ohňů,
teplo z ohńů může vytopit sad ?
Asi těžko, ale je tam mnoho spalin, které tedy tvoří ta kond. jádra , potom když to nerozfouká vítr, tak padne mlha a ta udělá obal -
izolaci proti mrazu ale taky trochu tepla spotřebuje na kondenzaci.
To je všechno celkem probádané.
Mám ale za to , že Schaubergreg měl celistvější pohled na svět než my, a proto se mi líbí i když mnohým věcem se rozumnět pouhým rozumem prostě nedá.Rozum se upne sám na sebe a souvztažnosti mu snadno unikají. Pak mnohdy zbytečně bojuje.
Asi by to chtělo nějakou fotku ranních ros, dostat se víc in.
K.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

1220 píše: Asi by to chtělo nějakou fotku ranních ros, dostat se víc in.
K.
Není problém. Rosa je vděčný objekt k focení
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Ilem píše:
1220 píše: Asi by to chtělo nějakou fotku ranních ros, dostat se víc in.
K.
Není problém. Rosa je vděčný objekt k focení
Nazdar Ileme,

Výborně +1. Jaký hroty trávy? Ona ta ranní rosa dovede kondenzovat i na skle a plechu auta, nicméně opatrnosti nezbývá a jeden by si musel shlédnout jakou roli v tom má prach. :lol:

Ahoj, Slávek.

Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“