huhu píše:
ad nutrie - máčíš ji v kýblu vody pár dní a pak jí vnutíš jakoukoli chuť, podobně jako sojovému masu....
Tady se dříve pěstovaly na kožich, ale výkupní ceny jsou už nízké a je s tím drbání. Králík potapěč, jak se nutrii říká potřebuje čistou proudící vodu. Je to zdravé, čistotné zvíře. Maso z tech chovů vykupovaly nemocnice a vařily z nich jídlo pro pacienty. Takže brzdou je náročnost chovu v poměru k nízké ceně....
Můj otec choval nutrie.
Měl to jako melouch za komunistů zamozřejmě že legálně, to problém nebyl.
Dnes je problém že se prý nutrií maso nesmí bez speciálního povolení vůbec prodávat.
Ovšem co se týče masa tak nutrií maso je už z podstaty života nutrie "bio" ona se totiž nedá dost dobře krmit granulema a podobnými moderními vylepšováky, jelikož je to vodní hlodavec tak všechno jídlo co jde tak vezme do předních tlap a spěchá k vodě si to umít.
Nutrie jsou vůbec celkem náchylné na kvalitu stravy takže potřebují čerstvou stravu, což se samozřejmě projeví na nákladech na chov,
však taky táta vozil v autě lodnu a srp a když někde byly kopřivy tak začal žát.