Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Zamezení oxidace

Příspěvek od NAVAR »

Rival píše:Čistě teoreticky mne napadlo, že by bylo možné umístit do barelu něco jako měch, do kterého by se pumpoval vzduch. Rozpínání měchu by vytlačovalo potřebné množství paliva, čímž by vlastně nedocházelo k oxidaci zbylého paliva... I manipulace by byla docela jednoduchá. Ale jak říkám, je to jen teoretická úvaha...
Rivale,
takhle to dělají vinaři a pivaři (viz. pivo z tanku). Viděl jsem i sud na víno z polypropylenu či nerezu kde jak se víno vytočilo tak se z vrhu dohustilo pumpičkou, tak aby píst ležel na hladině a víno neoxiodovalo.
Když palivo, tak nalahvovat, či nakanystrovat po dávkách na např týdení spotřebu pěkně durch až po víčko a je to, to co se otevře nestihne zoxidovat páč se to spotřebuje. :)
Pozor ovšem na skleněné demižony, nalité hořlavinou a dobře utěsněné při změně teplot vybuchují - díky roztažnosti kapalin.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Oxidace paliva ...

Příspěvek od A(&F) »

... což to palivo "konzervovat" nějakým inertním plynem ... např. směs kysličníku uhličitého / uhelnatého + dusík (po vyhoření kyslíku ze vzduchu), co ta by udělala s palivem ... :?: ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Oxidace paliva ...

Příspěvek od Ilem »

Prakticky, pro běžného ovčana by reakizace nebyla zrovna jednoduchá. Už by to sice neoxidovalo a nevodnatělo, ale ještě pořád zůstává odpar lehčích frakcí, takže houstnutí. Navíc směs kysličníku uhličitého / uhelnatého + dusík bys musel vyrábět spálením něčeho. Nebylo by jednodušší ten oběd ohřát už při tom? To, co vyrobíš spálením benzínu by asi nestačilo. Si myslím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

A nebo mít stabilní směs a tu si dle potřeby vydestilovat :) Stejně by mne zajiímalo co vše hezkého by vyteklo z koflíku ropy při destilaci.
Ještě mne napadlo ten kanystr s benzínem dolívat vodou, tak aby byl furt plný, benzín bude nahoře a voda hezky dole :)

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Ondřej
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

..

Příspěvek od Ondřej »

O skladování paliv se tu už mluvilo, proto jsem to znova nezmiňoval! Ta snaha dokazovat proč "to" nejde, začíná být legrační. Dají se použít tenkoplechový kanystry, PEHD kanistry a sudy, i PET kanystry. Nějaký skladování by mi problém určitě nedělalo... Akorát je třeba počítat s tepelnou rozpínavostí, takže například v chladu je neplnit plný, ale lehce zmáčknutý.

Navar: neříkám, že nějak haníš uhlovodíky, jen ten příklad s kachnou je :roll:
Půl kila je zřejmě pro těžce pracující? Počítal jsem cca 300g pro lidi v nouzovým režimu, ale aby mohli ještě normálně fungovat. Ovšem nepočítám s jedením pouze těstovin apod, já bych po měsíci snad chcípl... Zlatý olejniny, naklíčená čočka nebo oves 8) Při výpočtu jsem vycházel z reálných zkušeností, ne Joulů apod. Samozřejmě by se dalo slušně ušetřit tepelnýma clonama na hrnce (outdooristi doporučují :mrgreen: ) a papiňákem.
Mosaznej vařič na petrák mám, je to brnkačka a umím ho překopat i na benzín a jiný paliva (bezpečně). To sice nedoporučuji, ale jde to dobře.
"Vyššíma" věcma jsem myslel cokoliv víc konstruktivního, než jen shánět jídlo aby člověk nezhebl... Je to přece vidět teď - když má člověk prachů dost, můžese věnovat tvořivějším věcem, děckám atd atd. To jen tenhle prasáckej systém dělá z lidí naprostý otroky. A bude to teď čím dál horší... Ve středověku měli lidi víc času na zábavu, tvoření... I strojní součásti bývaly ještě kolem roku 1850-1900 zdobený.

Vodu do benzínu? vždyť rapidně degraduje...

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

Ilem píše:Prakticky, pro běžného ovčana by reakizace nebyla zrovna jednoduchá. Už by to sice neoxidovalo a nevodnatělo, ale ještě pořád zůstává odpar lehčích frakcí, takže houstnutí. Navíc směs kysličníku uhličitého / uhelnatého + dusík bys musel vyrábět spálením něčeho. Nebylo by jednodušší ten oběd ohřát už při tom? To, co vyrobíš spálením benzínu by asi nestačilo. Si myslím.
Dobrý večer všetkým.
Rozoberáte tu benzín a petrolej a ich dlhodobú skladovatelnosť, ktorá je veľmi otázna. Čo tak preorientovať sa na lieh? Dlhodobá skladovateľnosť liehu trebárs v bandaskách nie je problém. A lieh má oproti benzínu a petroleju ďalšiu výhodu. Dá sa vyrobiť aj doma a možno ho pužiť aj na dezinfekciu (benzín a petrojej nie). Je to možno len môj hlúpy nápad, ale podľa mňa stojí za zamyslenie. Alebo nie? Ak nie, prosím nekameňovať.
Želám príjemný večer.

Hľadajme možnosti ako sa to dá a nie ako sa to nedá.
NAVAR
Zasloužilý člen

Re: ..

Příspěvek od NAVAR »

Ondřej píše:Navar: neříkám, že nějak haníš uhlovodíky, jen ten příklad s kachnou je :roll:
Půl kila je zřejmě pro těžce pracující? Počítal jsem cca 300g pro lidi v nouzovým režimu, ale aby mohli ještě normálně fungovat. Ovšem nepočítám s jedením pouze těstovin apod, já bych po měsíci snad chcípl...
No ono 300g je vcelku málo, tedy záleží na tom co bude člověk dělat. Když jsem to spočítal podle odkazu co jsi sem dával viz. http://lds.about.com/library/bl/faq/blcalculator.htm tak na rok a osobu je to v mouce rýži obylí asi 300liber což je něco pod 150kg a což je zhruba pod 0,5kg na den + asi dalších více jak 50kg ve vláknině cukrech atd. Samotný těstoviny nejsou nic moc, chce to dochutit, domastit a přikousnout k tomu něco zelenýho. Osobně na to vařím v ochucené vodě, po zcezení dávám máslo a hodně pažitky. Pak je to poživatelné i častěji a za 7,5kč/0,5kg co více si přát.
Na ty vařiče ještě jednou kouknu, třeba by se mi hodil nějaký na výjezní akce až půjdu rubat do lesa:-) A taky jsem zvědavej.
Co se týče vyšších věcí a pracovní náplně tak si osobně myslím že se máme jak prasata v žitě pokud to ovšem srovnám s dobou dávno minulou kdy to bylo o dřině a hladu. Máme velké nároky, velkou potřebu i spotřebu, zvykli jsme si na luxus, bez auta neuděláme ani krok a bez televize neusneme, jsme zlenivělí tělem i duchem, proto se potřebujeme bavit atd. Neznám člověka který když je upracovaný a právě stojí nad dokončeným dílem, tak aby ještě po tom chtěl nějaké vztrušení a adrenalin, či dávku emocí. To lidi udělali ze sebe otroky, systém toho samozřejmě využil. Dle mého 99% věcí které dnešní člověk má a nebo za život nakoupí, nemají hodnotu, nezbytnou hodnotu... ale stráví tím 99% času aby na to vydělal.
Co se pak týče práce a vydělávání peněz, je vždy lepší chtít než muset. S jednou věcí si dovolím z části nesouhlasit "když má člověk prachů dost" tak přestává tvořit vše si začíná kupovat, věci jídlo, zábavu zážitky. Dokonce bych řekl že až na pár vyjímek děti těch bohatých jsou největší chudáci. Ti nejprostší jsou nejtvořivější a je jedno jestli ryjí zahradu, pucují boty a nebo čtou Hamleta. Ono shánět jídlo, vydělávat na jídlo a pěstovat jídlo jsou tři věci zcela odlišné.

Ondřej
Zasloužilý člen

..

Příspěvek od Ondřej »

navar: tak se na to podívej jinak - když budeš mít jídla dost, zbyde ti víc času na práci v lese :mrgreen:
To s tím dostatkem prachů - myslel jsem to jako příklad lidí, co nejsou pouze konzumentský hovada, který nepřemýšlí co smysluplnějšího by mohli v životě dělat... Ti tohle ale stejně nečtou

S vařičema jsem schopen poradit.

Liháče jsou lehký, jednoduchý a spolehlivý, ale líh má jen poloviční energii než uhlovodíky a je i většinou dražší. (i když teď koukám na barel za 4500) Líh na pálení je samozřejmě nesmysl vyrábět... Taky tu mám dva vařiče, stolní jsem "zdědil" a turistický co váží 130g. Někteří neextrémní turisti tahají pouze liháč a nedají na něj dopustit. Asi se jim nechce vařit na dřevě ve stanu :mrgreen: Ta stolní Meva funguje výborně i na aceton.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

tak jsem si poránu početl...

Příspěvek od martin11 »

...začnu tímto
ondřej napsal...
Někteří neextrémní turisti tahají pouze liháč a nedají na něj dopustit. Asi se jim nechce vařit na dřevě ve stanu Ta stolní Meva funguje výborně i na aceton.

od samého začátku diskuse nemám nic proti vařičům na kapalná paliva :idea: ...ale ta starost kolem, a kde se bude skladovat a později shánět příslušné palivo....každej si to přeberte podle svýho IQ..jak nás Ondřej nabádá.... :idea:
k potravě. Asi nejlepší je sušená a k tomu přísun mineralisovaných tekutin.
pečení starých kachen / tvrdého masa, kostí křupavek / nepeču kachnu celou....všechno se umele,/ rozkrájí,roztluče/ před přípravou rozmělní...maso , obilí, zelenina...rychleji se to uvaří....péct se nic nebude / na vařiči na petolej stejně nic neupečete. :idea: / vznikne barevně nevzhledný nemastný neslaný žvanec :lol: za který budete vděčni... :idea: a vodu z tohoto vaření s radostí vypijete..../ je v ní spousta výživy.../
..jak na vás koukám, vy jste nikdy neměli hlad....hezký den přeje martin11 :lol:

pro Ondřej...neodpověděl jsi na otázku...proč bude Jarda Ovčák v chlívku škrábat SANYTR...??...

... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Lihový vařič a podobné je pro tůristy. v běžným životě k prdu. zkus na tom neduživým plamínku uvařit erteple pro 6 a víc lidí na dva dny. tě přejde humor.
A tak to i bude. lidi budou tvořit houfy, jednotlivec půjde do kytek. Budou vznikat příbuzenské a přátelské klany shromaždující užitečné a inteligentlí lidi.
Tak, jak tomu bylo dříve. Pod jednou střechou byly tři generace , třebas 10 lidí.děda chodil na otýpky do lesa, bába drala peří a starala se o slepice, fakani pásli husy a kozy,mama vařila a fotr dělal dříví, o prasatech a všici na poli.
Pak ten chozrasčot mohl fungovat a taky fungoval. Když žije jeden sám, na jaře ho můžou najít vytvrdlího , skrze blbej zápal plic.... nikdo nepomohl.
dobrý stůl nemá jednu nohu, jak říkali staří sedláci.
Jak píše brácha.....
Stalo se z nás zženštilé pokolení. Chlapi si barvijou vlasy,stydí se za šediny, holí chlupy na nohách a tráví před zrcadlem víc času, než by bylo před léty myslitelné i pro pelešnici bordelovou. Potřebujeme se bavit, páč v hlavě je pusto a prázdno. Sami sebe nezabavíme. Permanentní duševní klystýr...
Co tohle pokolení zmůže v dobách, kdy nepůjde ani facebook a nebudou k dostání čepice s dlouhým kšiltem a gatě, co vypadaj, že právě spadnou z řiti....poscípe to jak vrabci.
Možná to všechno tak má bejt, možná nám bůh seslal ten vstyčený prostředník k tomu, abychom prohlédli a nezlobili.

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: tak jsem si poránu početl...

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:...začnu tímto
ondřej napsal...
Někteří neextrémní turisti tahají pouze liháč a nedají na něj dopustit. Asi se jim nechce vařit na dřevě ve stanu Ta stolní Meva funguje výborně i na aceton.

od samého začátku diskuse nemám nic proti vařičům na kapalná paliva :idea: ...ale ta starost kolem, a kde se bude skladovat a později shánět příslušné palivo....každej si to přeberte podle svýho IQ..jak nás Ondřej nabádá....
Musím být trochu librální a tak jsem včera nad Těmi vařiči přemýšlel. Sice je to drahý ale takový vařič co umí spálit skoro cokoliv kapalného není možná špatný, akorát za tu cenu cca 5000kč tou už skor koupím šporhelt smederevo.
Martine, hlad? Ten jak píšeš nikdo nezná. A z pochoutka z kačeny jsou i vyčištěné střeva, namotané na pařátech, pečené spolus kačenou :)
Jinak na lihu se toho moc neuvaří, pokud ten vařič není zplynovací a o to jde. Na lihovém zplynovacím jsem vařil, výroba NDR, no byla to řehole ale ruskej benzíňák s pumpičkou to balšója raketa.
Když jsem u těch nutričních hodnot vývarů, tak z kostí již upečených zvířat jsou dobré polívky, vyzkoušel jsem to, dříve se to tak dělalo.
Naposledy upravil(a) NAVAR dne pát 04 úno 2011 11:24, celkem upraveno 1 x.

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Ondřej píše:navar: tak se na to podívej jinak - když budeš mít jídla dost, zbyde ti víc času na práci v lese :mrgreen:
To s tím dostatkem prachů - myslel jsem to jako příklad lidí, co nejsou pouze konzumentský hovada, který nepřemýšlí co smysluplnějšího by mohli v životě dělat... Ti tohle ale stejně nečtou

S vařičema jsem schopen poradit.

Liháče jsou lehký, jednoduchý a spolehlivý, ale líh má jen poloviční energii než uhlovodíky a je i většinou dražší. (i když teď koukám na barel za 4500) Líh na pálení je samozřejmě nesmysl vyrábět... Taky tu mám dva vařiče, stolní jsem "zdědil" a turistický co váží 130g. Někteří neextrémní turisti tahají pouze liháč a nedají na něj dopustit. Asi se jim nechce vařit na dřevě ve stanu :mrgreen: Ta stolní Meva funguje výborně i na aceton.
Nejenom v lese, práce na zahradě, kolem zvířat atd taky stojí spoustu času. A přiznám se otvřeně že kolikrát se ani nemám čas najíst, či si uvařit.
Co se týče vařičů tak se mi líbí multifunkční jako např. tento. http://www.prezit.cz/detail/varic-optimus-nova/ Je to drahé, to vím ale už jsem vyléčený kupovat levné věci. Pokud něco kupuji tak nejlépe jednou na celý život :)

Ondřej
Zasloužilý člen

..

Příspěvek od Ondřej »

jarda: doporučuju snad liháč na vaření pro 6 lidí? :D Mimochodem ten turistickej uvaří litr vody během 10-12 minut, to znamená, že je použitelnej velmi dobře i pro 3 lidi, například. Stolní by to dle plamene měl zvládnout za 7-8 minut. Ale ta spotřeba lihu... Ale vydržet by měl výrazně dýl než ropa, to je fakt.
S houfama máš samozřejmě pravdu, ale až za nějakou dobu, až bude po největším bordelu.

navar: Kdo "ví co s penězma" určitě mu nedoporučím hi-tech expediční vařiče za 5000. Ty klasický petrolejáče se dají sehnat za 2-3 stovky, i nepoužitý. Tryska pro jiný palivo stojí do 50kč. Starý benzíňáky o trochu víc a nový i za usmolenou tisícovku+, šmejdy to nejsou. Navíc mají mnohem míň součástek a těsnění, který se můžou kdykoliv podělat... Například pokud chceš vařič na celý život, ber Juwel GOK. Jediná součást co se hýbe je ventil = cca 20x spolehlivější, než onen za 5000. Jo, je ale pouze na benzín.

Ten Optimus koupíš za 3300, stačí hledat. Jinak já z těch drahých doporučím Primus Omnifuel. Rozhodně kupovat pouze s dalším ventilem na vařiči, jinak se nedá regulovat plamen... A prodávaj to často bez lahve.

S prací jsi zřejmě trochu extrémista. Já bych si třeba pořídil pouze slépky.

m11: Zkus se podívat po detoxikaci rtuti z mozku, jsi na tom fakt bledě...

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Ten Juwel vypadá dobře, akorát jak jsem zběžně kouknul tak v čechách se asi neprodává. No uvidím. Jo u těch benzíňáků je těsnění problém obzvláště u pumpičky.
Na práci jsem trochu extrémista ale říkám si že proč nezačít s alternativním životem už teď a ne čekat na nějaký 2012 či co kýho šlaka.
Chystám se ještě na včely, králíky a uryguajská morčata, jak doporučil Gewo. Sem tam mám od bráchy ovce k tomu pár stovek metrů čtverečných záhonků.
Slépky možná, ale to bych musel hlídat pejska, nějak mu to nemůžu vysvětlit že to je páníčkovo a to se neloví. :)
Je to řehole ale baví mne experimentovat.
Díka a měj se.
Naposledy upravil(a) NAVAR dne pát 04 úno 2011 13:06, celkem upraveno 2 x.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

pevný lieh

Příspěvek od chiq »

Ondrej, vieš poradiť, kde zohnať tablety pevného liehu? Nechcem nejaké polymorfné náhražky..

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“