duraj píše:
Napsal jsem, že vodík má nejmenší molekuly a tedy proniká jinými materiály. Nějaký tři pytlíky z plastu pro něj nejsou překážka, těmi projde rychle a nelze jej takto skladovat.
Kdo tu psal o třech pytlíkách z plastu? je to jeden pytlík z třívrstvého materiálu. Pouze dvě vrstvy jsou plast. A ten slouží k tomu, aby to na jedné straně šlo svařit a na druhé, aby se nepoškodila vrstva, která brání pronikání vodíku.
duraj píše:O lahvích pro plnění vodíkem tu řeč nebyla.
duraj píše:Samozřejmě, že pronikne. Úplně stejně, jako jinými materiály.
nebo snad tlaková láhev je něco jiného, než jiný materiál?
duraj píše:
V tomto směru mám zcela jistě větší znalosti, než ty.
A tak to mě teda pouč, jak to ten Zeppelin už v roce 1900 udělal, že mu ty doutníky létaly. Mělo to snad obal z tlakových lahví? Nebo to plnil Heliem, ke kterému neměl přístup? Nebo je to celé podvod a nikdy žádné vzducholodě neexistovaly. To mě teda zajímá. Rád si v tomto směru rozšířím své vzdělání
Pokud mi to vysvětlíš tak, že já pochopím, že Zeppelin nemohl mít k dispozici žádný lehký, tenký materiál, přes který vodík proniká jen velmi omezeně a vysvětlíš mi, že ani po dalších 118 letech vývoje tento materiál stále neexistuje. Přesto mu to létalo, pak se ti omluvím.
Nebo to musela být pořádná bouda, když se jim to podařilo propašovat i na celuloid a do všech tehdejších novin i do rozhlasu. Je zajímavé, že firma Zeppelin stále existuje a již zase vyrábějí vzducholodě. Tentokrát sice plněné heliem, ale není to kvůli tomu, že by nedokázali vodík ve vzducholodi udržet, ale kvůli bezpečnosti. Molekula helia je totiž jen o 10% větší, než molekula vodíku. To není rozdíl, který by hrál podstatnou roli. Nebo i to je podvod?
Já ti za to vysvětlím Henryho zákon, který jsi očividně nepochopil.